Indie je zemí vůní, bohatě oplývá rozličnými vonnými rostlinami. Od Himalájí až dolů na jih skýtá Indie nejrůznější klimatické podmínky, proto je také zdejší vegetace pestrá: růže, jasmín, pačuli, vetiver a kostus jsou rostliny, kterým se zde daří. To platí i pro santál, který je excelentní vůní Indie.
Používání kuřidel, vonných olejů a koření se zde proto těší starobylé a bohaté tradici. Kdo cestoval po Indii, ten ví, že i dnes je tu každodenní život plný rozmanitých vůní jako sotva kde jinde.
Indie je pravděpodobně pravlastí vonných tyčinek. Nazývají je zde agarbatti, což ukazuje, že i v Indii bylo Rajské dřevo, tím nejdůležitějším a žádaným materiálem. Buddhističtí mniši byli pravděpodobně těmi prvními, kteří stvořili tyčinky z různých pryskyřic, dřeva a bambusových třísek coby nosičů.
V Indii jsou vonné tyčinky od denního života neodmyslitelné. Kdo jednou Indii navštívil, tomu se jejich vůně vryla navždy do paměti. Přirozeně je pálení vonných tyčinek i zde spojeno především s duchovními záležitostmi.
V následujících článcích se budu věnovat jednotlivým ingrediencím, ze kterých jsou indické tyčinky složeny, např. santalovému dřevu, jasmínu, růži, vanilce, pačuli apod.
(Zdroj: Praktická kniha vonných dýmů: Franz X. J. Huber a Anja Schmidt)