Krystalová voda část 3. – kvalita vody

voda1Základní kritéria kvality vody z níž se připravuje drahokamová voda:
• čistá a bez škodlivin, pokud možno bez kyseliny uhličité a s co nejmenším obsahem minerálních látek,
• pokud možno bez informací, pokud možno neutrální.

Voda, v níž je rozpuštěno mnoho minerálních látek, je zahlcena informacemi. Proto jen obtížně přijímá krystalové informace a většinou je neudrží dlouho.  Voda k přípravě drahokamové vody má být neutrální, čistá, bez škodlivin s nízkým obsahem minerálů a minimem informací.

Dobrá pramenitá voda se hodí k přípravě drahokamové vody pokud je pitná a neobsahuje-li příliš minerálních látek a informací. Proto nejsou k výrobě drahokamové vody vhodné lázeňské prameny, které obsahují minerální látky ve vysoké koncentraci.

Dešťová voda je kupodivu i při svém znečištění mnohem vnímavější vůči informacím  než mnohé pramenité a povrchové vody. S ohledem na její obsah škodlivin je vhodná  pro rostliny a zvířata.

Rovněž kvalitní balená voda (nejlépe ve skleněných lahvích) s nízkým obsahem minerálů se zpravidla hodí k přípravě drahokamové vody. Hlubinné prameny pronikající na povrch vulkanickými horninami nebo kompaktními pískovci jsou díky jejich filtrační schopnosti většinou mimořádně kvalitní a často také relativně neutrální. V našich zeměpisných šířkách se však setkáváme rovněž s balenou vodou, která má horší kvalitu než voda s vodovodu.

Některé prameny uvádějí, že voda z vodovodu bývá méně vhodná k přípravě drahokamové vody. Dlouho stojí pod tlakem v potrubí, složení a stáří potrubí je různé apod. a to vše ovlivňuje kvalitu vody a její schopnost přijímat informace. Pro přípravu krystalové vody je vhodné tuto vodu přefiltrovat. V přírodě se voda filtruje prosakováním vrstvami porézních hornin. Podobného způsobu úpravy docílíte použitím např. filtru s aktivním uhlím. Osobně doma používáme konvici s patronovým  filtrem. Tento filtr obsahuje směs pryskyřice iontové přeměny a postříbřeného uhlíku, které prošly potravinovými testy.  Tím je snížena dočasná tvrdost vody a těžkých kovů, jako měď a olovo. Přidaný uhlík výrazně redukuje látky, které nepříznivě ovlivňují chuť, jako chlor a jeho sloučeniny.

voda

V případě, že máte zájem o zasílání novinek z našich stránek, můžete vyplnit následující údaje: