Krystalová voda část 3. – kvalita vody

voda1Základní kritéria kvality vody z níž se připravuje drahokamová voda:
• čistá a bez škodlivin, pokud možno bez kyseliny uhličité a s co nejmenším obsahem minerálních látek,
• pokud možno bez informací, pokud možno neutrální.

Voda, v níž je rozpuštěno mnoho minerálních látek, je zahlcena informacemi. Proto jen obtížně přijímá krystalové informace a většinou je neudrží dlouho.  Voda k přípravě drahokamové vody má být neutrální, čistá, bez škodlivin s nízkým obsahem minerálů a minimem informací.

Dobrá pramenitá voda se hodí k přípravě drahokamové vody pokud je pitná a neobsahuje-li příliš minerálních látek a informací. Proto nejsou k výrobě drahokamové vody vhodné lázeňské prameny, které obsahují minerální látky ve vysoké koncentraci.

Dešťová voda je kupodivu i při svém znečištění mnohem vnímavější vůči informacím  než mnohé pramenité a povrchové vody. S ohledem na její obsah škodlivin je vhodná  pro rostliny a zvířata.

Rovněž kvalitní balená voda (nejlépe ve skleněných lahvích) s nízkým obsahem minerálů se zpravidla hodí k přípravě drahokamové vody. Hlubinné prameny pronikající na povrch vulkanickými horninami nebo kompaktními pískovci jsou díky jejich filtrační schopnosti většinou mimořádně kvalitní a často také relativně neutrální. V našich zeměpisných šířkách se však setkáváme rovněž s balenou vodou, která má horší kvalitu než voda s vodovodu.

Některé prameny uvádějí, že voda z vodovodu bývá méně vhodná k přípravě drahokamové vody. Dlouho stojí pod tlakem v potrubí, složení a stáří potrubí je různé apod. a to vše ovlivňuje kvalitu vody a její schopnost přijímat informace. Pro přípravu krystalové vody je vhodné tuto vodu přefiltrovat. V přírodě se voda filtruje prosakováním vrstvami porézních hornin. Podobného způsobu úpravy docílíte použitím např. filtru s aktivním uhlím. Osobně doma používáme konvici s patronovým  filtrem. Tento filtr obsahuje směs pryskyřice iontové přeměny a postříbřeného uhlíku, které prošly potravinovými testy.  Tím je snížena dočasná tvrdost vody a těžkých kovů, jako měď a olovo. Přidaný uhlík výrazně redukuje látky, které nepříznivě ovlivňují chuť, jako chlor a jeho sloučeniny.

voda

V případě, že máte zájem o zasílání novinek z našich stránek, můžete vyplnit následující údaje:

Setrváním na těchto stránkách souhlasíte s použitím cookies. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close